Hulp bij het aankopen van een huis op de Canarische Eilanden. Wij staan voor u klaar.

Vraag gratis
offerte aan
Extra service:
Oriëntatieweek

Resident of toerist

Een persoon mag maximaal zes maanden in Spanje verblijven. Als deze zes maanden over zijn moet deze persoon weer vertrekken of een verblijfsvergunning aanvragen.
De formele definitie: men spreekt van toerist wanneer deze persoon minder dan zes maanden in Spanje verblijft. Dit is voor zowel EU burgers als niet EU burgers beperkt tot 90 dagen. Wil je weer 90 dagen blijven? Dan moet een permanencia worden aangevraagd. Wanneer je langer dan 6 maanden (180 dagen) wilt blijven, moet een verblijfsvergunning worden aangevraagd.

Permanencia aanvragen
Wanneer je een permanencia aanvraagt moet je jouw paspoort meenemen, pasfoto's en een bewijs van financieel vermogen om in Spanje te kunnen wonen. Dit kan via een kopie van jouw Spaanse bankafschrift of bewijs van pensioen vanuit het buitenland. Wat het minimum bedrag is verschilt per gebied. Dit kan bijvoorbeeld een minimum zijn van een te besteden bedrag van € 600 per maand.

Verblijfsvergunning
Als je in Spanje wilt gaan wonen is het aanbevelenswaardig om een verblijfsvergunning aan te vragen. Als je EU burger bent wordt ook wel gesproken van 'verblijfskaart'. Als je gaat werken in Spanje en dus geld gaat verdienen, heb je een werkvergunning nodig. Het is illegaal om als EU burger in Spanje te werken zonder werkvergunning of EU registratiekaart.

  • Je bent in Spanje resident als je langer dan 183 dagen in Spanje verblijft en over een NIE beschikt.
  • Juridisch resident ben je wanneer je in Spanje een verblijfsvergunning bezit.

Een verblijfsstatus is geldig voor het hele gezin. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan dat de vrouw als toerist in Spanje woont en haar man als juridisch resident.


Belastingvoordelen voor residenten met een officiële verblijfsvergunning.

  • Als je een verblijfsvergunning bezit, ouder bent dan 65 jaar en minstens drie jaar in jouw huis woont, dan val je niet onder de Spaanse vermogensbelasting bij verkoop, hoe groot jouw winst ook is.
  • Als resident betaal je maximaal 15 procent vermogensbelasting terwijl een niet-resident wel 35 procent betaalt.
  • Verkoop je als resident jouw onroerend goed? Dan hoef je geen vijf procent van de totale verkoopsom opzij te zetten als garantie voor eventuele belastingverplichtingen.
  • Voor de inkomstenbelasting telt de eerste woning van een Spaanse resident niet mee. Een resident is vrijgesteld van belastingen die de niet-resident wel dient te betalen (voorbeelden: onroerend goed belasting en vermogensbelasting, dit hangt af van de waarde van de woning).

Het zijn van resident of niet-resident beïnvloed ook aspecten van jouw zorgstelsel, kijk dus goed wat voor jou het meest relevant is.

Contact
Je kunt ons contactformulier invullen wanneer je meer informatie wenst of vrijblijvend een offerte wil aanvragen.