Hulp bij het aankopen van een huis op de Canarische Eilanden. Wij staan voor u klaar.

Vraag gratis
offerte aan
Extra service:
Oriëntatieweek

Aankoopproces woning

In het verleden zijn er nog wel eens problemen geweest bij het kopen van een huis in Spanje. Dit kwam doordat er illegaal werd gebouwd en verkocht. De overheid heeft de laatste jaren veel van deze zaken rechtgetrokken met als gevolg dat diverse eigenaren het slachtoffer werden. Gelukkig is dit verleden tijd en is het nu veilig een woning te kopen op de Canarische Eilanden. Om geen slachtoffer te worden van de verkopende partij en zeker te weten dat alles rondom de verkoop en rondom de woning legaal is, is het wel verstandig een aankoopmakelaar in te schakelen.

Jouw wensen
De eerste stap in het aankoopproces is het op een rij zetten van jouw wensen.
Wanneer je een duidelijk beeld hebt van wat jouw wensen zijn, kun je ook gerichter op zoek gaan en zie je sneller of een woning wellicht jouw nieuwe woning zou kunnen worden of niet.
Voorbeelden van mogelijke wensen aan de woning:

 • Een vrijstaande woning of juist een appartement;
 • Een woning met zwembad;
 • Een rustige omgeving;
 • Een toeristische omgeving;
 • Goed bereikbaar;
 • Mogelijkheden om met openbaar vervoer te reizen;

Wanneer je alle wensen op een rij hebt gezet kun je zelf of samen met een aankoopmakelaar op zoek gaan naar een geschikte woning.

Bezichtigen
Wanneer je een woning op het oog hebt, kun je een aankoopmakelaar inschakelen om samen de woning te bezichtigen. Bij de bezichtiging kijk je of je een prettig gevoel hebt bij de woning, de aankoopmakelaar kijkt naar alle technische aspecten van de woning en brengt deze voor jou in kaart.
Als je na de bezichtiging nog steeds enthousiast bent over de woning gaat de aankoopmakelaar verder onderzoek voor jou verrichten.
Dit onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit de volgende aspecten:

 • Een omgevingsscan;
 • Onderzoek naar het bestemmingsplan;
 • Onderzoek naar eigendom;
 • Onderzoek naar gebreken;
 • Onderzoek naar het fiscaal statuut van het goed;
 • Et cetera.

De aankoopmakelaar adviseert je na dit onderzoek over alle aspecten, waardoor je een goed beeld krijgt of de investering zinvol is of niet. Wanneer je over wilt gaan tot aankoop neemt de aankoopmakelaar contact op met de verkopende partij. De onderhandelingen gaan dan van start. De aankoopmakelaar houdt je op de hoogte van iedere stap die wordt genomen.

NIE – Número de Identidad
Wanneer je wilt overgaan tot aankoop heb je een NIE nummer nodig. Dit is vergelijkbaar met ons burgerservicenummer. Dit nummer heb je daarnaast nodig om salaris te ontvangen, een verzekering af te sluiten, een rekening te openen, een rijbewijs aan te vragen en belasting te betalen. Het NIE is een fiscaal nummer dat de Immigratiedienst jou geeft wanneer je een verblijf aanvraagt. Dit NIE nummer kun je aanvragen bij een politiebureau met een kantoor voor buitenlanders, in het Spaans: Oficina de extranjeros.

Het is aanbevelenswaardig dit op tijd te doen, het kan namelijk een tijdje duren voordat je het nummer binnen hebt. De aankoopmakelaar kan je helpen bij het aanvragen van jouw NIE.

Rekening openen
Naast het aanvragen van jouw NIE is het ook nodig een rekening te openen bij een Spaanse bank. Je kunt ervoor kiezen een residentenrekening te openen (dit is het geval wanneer je gaat emigreren), of een niet-residentenrekening wanneer je jouw Nederlandse adres aanhoudt.

Het geld dat je nodig hebt voor de woning kun je overschrijven via een SWIFT overschrijving. Je hebt hiervoor uw Spaanse IBAN nummer nodig, deze kun je tevens opvragen.

Escritura de compra – Koopakte
Wanneer je en de verkopende partij het eens zijn over de aankoopprijs kun je overgaan tot aankoop van de woning. Hiervoor is het nodig dat een koopakte wordt opgesteld. In de meeste gevallen wordt deze koopakte opgesteld door de verkopende partij. De aankoopmakelaar zal deze altijd kritisch controleren op valkuilen, rechten en plichten en zal ervoor zorgen dat onevenredig nadeel voor je wordt weggefilterd.

Vervolgens ga je, samen met de aankoopmakelaar, naar de notaris voor de officiële overdracht. Je dient de volgende producten mee te nemen naar de notaris:

 • Jouw NIE;
 • Een bewijs van de bank met de bron van alle betalingen;
 • Een bankcheques voor de betaling en het eventuele contante geld;
 • Jouw paspoort.

 

In de meeste gevallen dient de koper de notaris te betalen. Dit gebeurt in de regel door middel van een machtiging. Daarnaast betaalt de koper de Impuestos sobre Transmisiones Patrimoniales (overdrachtsbelasting).
De verkoper betaalt over het algemeen de Plusvalia (een onroerend goed belasting).

Als alle partijen de akte hebben ondertekend bij de notaris, ben je de nieuwe eigenaar van de woning. Je krijgt een copia simple mee van de notaris: een kopie van de koopakte.

Let op: wanneer je geen aankoopmakelaar inschakelt moet je goed opletten bij de notaris. Een notaris in Spanje voert namelijk geen controles uit over jouw aankoop zoals je wellicht in Nederland gewend bent. Een aankoopmakelaar zal dit echter wel voor je doen.


Dit was het aankoopproces in een notendop. Voor een uitgebreide versie of voor vragen kun je contact met ons opnamen.